Pulse of love 10/12/2013

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Συνειδητότητα και Διαλογισμός

Από ποια πλευρά της ομπρέλας σου έχεις αφήσει τα παπούτσια σου;

Κάνε τα μικρά πράγματα της ζωής χαλαρός και με επίγνωση. Όταν τρως, τρώγε ολικά, μάσα ολικά, γεύσου ολικά, μύριζε ολικά. Άγγιξε το ψωμί σου, νιώσε την υφή του. Μύρισε το ψωμί, μύρισε τη γεύση του. Μάσησέ το, άφησέ το να διαλυθεί μέσα στην ύπαρξή σου και μείνε συνειδητός τότε είσαι σε διαλογισμό. Και τότε ο διαλογισμός δεν θα είναι ξέχωρος από τη ζωή.

Ένας μαθητής είχε έρθει να δει το Δάσκαλό του. Ο μαθητής ασκείτο αρκετό καιρό τώρα. Έβρεχε και, καθώς έμπαινε μέσα, άφησε τα παπούτσια και την ομπρέλα του απέξω. Αφού υπέβαλε τα σέβη του, ο Δάσκαλος τον ρώτησε από ποια πλευρά τής ομπρέλας είχε αφήσει τα παπούτσια του. 
Μα τώρα, τι είδους ερώτηση... ;
Δεν περιμένεις από τους Δασκάλους να κάνουν τέτοιες ανόητες ερωτήσεις. Περιμένεις ότι θα ρωτήσουν σχετικά με το Θεό, την κουνταλίνι που ανεβαίνει, τα τσάκρα που ανοίγουν, τα φώτα που συμβαίνουν μέσα στο κεφάλι σου. Ρωτάς τέτοια σπουδαία πράγματα, μυστικιστικά, εσωτεριστικά. Αλλά ο Δάσκαλος έκανε μια πολύ κοινή ερώτηση. Τον ρώτησε από ποια πλευρά των παπουτσιών του είχε αφήσει την ομπρέλα του. Τώρα, τι σχέση έχουν τα παπούτσια και οι ομπρέλες με την πνευματικότητα;



Αν σου είχαν κάνει εσένα την ίδια ερώτηση, θα είχες αισθανθεί ενοχλημένος. Τι είδους ερώτηση είναι αυτή; Υπάρχει όμως κάτι εξαιρετικά πολύτιμο εκεί. Αν είχε ρωτήσει σχετικά με τον θεό, σχετικά με την κουνταλίνι και τα τσάκρα σου, θα ήταν ανόητο τούτο, εντελώς χωρίς σημασία. Αυτό όμως έχει σημασία. Ο μαθητής δεν μπορούσε να θυμηθεί. 
Τι σε νοιάζει πού έβαλες τα παπούτσια σου και από ποια πλευρά έχεις βάλει την ομπρέλα σου, στα δεξιά ή στα αριστερά. Τι σε νοιάζει; Ποιος δίνει τόση προσοχή στις ομπρέλες; Ποιος σκέφτεται τα παπούτσια; Ποιος είναι τόσο προσεκτικός; Αλλά αυτό ήταν αρκετό. Αρνήθηκε τον μαθητή. 

Ο Δάσκαλος είπε: πήγαινε και διαλογίσου άλλα επτά χρόνια.
΄΄Επτά χρόνια;΄΄ είπε ο μαθητής. Μόνο γι΄αυτό το μικρό λάθος;
Ο Δάσκαλος είπε: Δεν είναι μικρό το λάθος. Τα λάθη δεν είναι μικρά ή μεγάλα, απλώς δεν ζεις ακόμη διαλογιστικά, αυτό είναι όλο. Γύρνα πίσω, διαλογίσου άλλα επτά χρόνια, και έλα ξανά. 

Αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα: Να είσαι προσεκτικός, προσεκτικός σε όλα. Και μην κάνεις διάκριση ανάμεσα στα πράγματα, ότι αυτό είναι ασήμαντο κι εκείνο είναι πνευματικό. Από σένα εξαρτάται. Δίνε προσοχή, να είσαι προσεκτικός, και όλα γίνονται τότε πνευματικά. Μην δίνεις προσοχή, μην είσαι προσεκτικός, και όλα γίνονται μη πνευματικά. Την πνευματικότητα την δίνεις εσύ, είναι το δώρο σου προς τον κόσμο.
 
Όταν ένας μεγάλος Δάσκαλος αγγίζει την ομπρέλα σου, η ομπρέλα είναι τόσο θεϊκή όσο γίνεται. Η διαλογιστική ενέργεια είναι αλχημική. Μεταμορφώνει το απλό μέταλλο σε χρυσάφι, μεταμορφώνει συνεχώς το κατώτερο σε ανώτερο. Στην υπέρτατη κορυφή, τα πάντα είναι θεϊκά. Αυτός εδώ ο κόσμος είναι ο παράδεισος και αυτό εδώ το σώμα είναι ο Βούδας.


OSHO