Pulse of love 10/12/2013

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

"Θέλω να αλλάξω"

Αποσπάσματα από το βιβλίο της Louise Hay 
¨Μεταμορφώστε τη Ζωή σας¨

Πάρε την απόφαση: "Θέλω να αλλάξω"
Αν στ’ αλήθεια θέλεις να μάθεις πόσο πεισματάρης μπορεί να είσαι, σκέψου τη φράση: θέλω να αλλάξω.
Όλοι θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, να την κάνουμε καλύτερη και ευκολότερη, αλλά δε θέλουμε να αλλάξουμε εμείς. Θα προτιμούσαμε να αλλάξουν οι άλλοι. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να αλλάξουμε μέσα μας. Χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που μιλάμε, τον τρόπο που εκφραζόμαστε. Μόνον τότε θα πραγματοποιηθούν και οι εξωτερικές αλλαγές που επιθυμούμε. Και το επόμενο βήμα είναι να πούμε: Τώρα είναι ώρα να επιθυμήσουμε την αλλαγή.

Πάντα είχα μια δόση ξεροκεφαλιάς. Ακόμα και τώρα, ορισμένες φορές, όταν αποφασίζω να κάνω μια αλλαγή στη ζωή μου, αυτή η ισχυρογνωμοσύνη ξαναβγαίνει στην επιφάνεια και η αντίστασή μου για την αλλαγή της σκέψης μου είναι πολύ δυνατή. Μπορεί για ένα διάστημα να γίνω υποκρίτρια, οξύθυμη και εσωστρεφής.
Ομολογώ πως αυτό μου συμβαίνει ακόμα, ύστερα μάλιστα και από τόσα χρόνια δουλειάς. Και είναι ένα από τα μαθήματά μου. Ωστόσο τώρα, όταν συμβαίνει αυτό, γνωρίζω πως είμαι στα πρόθυρα μιας σημαντικής αλλαγής. Κάθε φορά που αποφασίζω να κάνω μια αλλαγή στη ζωή μου, να απαλλαγώ από κάτι ανεπιθύμητο, σκύβω όλο και πιο βαθιά μέσα μου.
Κάθε παλιά σκέψη πρέπει να υποχωρήσει, για να αντικατασταθεί με μια άλλη, καινούρια. Ορισμένες σκέψεις υποχωρούν πιο εύκολα και άλλες δύσκολα· η προσπάθειά μου να τις αλλάξω μοιάζει με την προσπάθεια που καταβάλλω για να σηκώσω ένα βράχο με ένα φτερό. Όσο πιο γερά κρατιέμαι από ένα παλιό πιστεύω κάθε φορά που επιθυμώ να κάνω μια αλλαγή, τόσο περισσότερο γιγαντώνεται η πίστη μου πως είναι πολύ σημαντικό για μένα να απαλλαγώ απ’ αυτό. Μόνο με τη διαρκή μελέτη αυτών των πραγμάτων μπορώ να τα διδάξω στους άλλους.

Έχω τη γνώμη πως οι πιο πολλοί από τους αληθινά καλούς δασκάλους αντιμετώπισαν στα παιδικά τους χρόνια μεγάλες δυσκολίες. Μεγάλωσαν μέσα στη μιζέρια, πόνεσαν, υπέφεραν και πάλεψαν ενάντια σε πολλές αρνητικές σκέψεις και περιορισμούς του παρελθόντος για να φτάσουν στο σημείο να μπορούν να διδάξουν σε άλλους πώς να είναι ελεύθεροι. Και συνεχίζουν πάντα να δουλεύουν με τον εαυτό τους για να απελευθερώσουν όλο και περισσότερες περιοριστικές πεποιθήσεις σε όλο και βαθύτερα επίπεδα. Πρόκειται για έναν αγώνα ζωής.
Αλλά και για μένα η μόνη διαφορά που βρίσκω ανάμεσα στην προσπάθεια που έκανα άλλοτε για να απελευθερώνω τις πεποιθήσεις μου και στη σημερινή είναι πως τώρα δε χρειάζεται πια να θυμώνω με τον εαυτό μου. Δε χρειάζεται πια να πιστεύω πως είμαι κακός άνθρωπος, επειδή βρίσκω κάτι άλλο να αλλάξω μέσα μου.

Γενική καθαριότητα


Η νοητική δουλειά είναι σαν τη γενική καθαριότητα σε ένα σπίτι. Περνάω μέσα από τους χώρους του νου και εξετάζω εκεί μέσα σκέψεις και πεποιθήσεις. Ορισμένες τις αγαπώ. Έτσι τις καθαρίζω και τις γυαλίζω για να τις κάνω ακόμα πιο χρήσιμες. Άλλες βρίσκω πως χρειάζονται αντικατάσταση ή επισκευή και σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω μ’ αυτές. Και άλλες πάλι τις αντιμετωπίζω σαν τις χθεσινές εφημερίδες και τα παλιά περιοδικά ή σαν τα ρούχα που δεν μου κάνουν πια και τις εγκαταλείπω. Δεν είναι απαραίτητο να νιώθω θυμό ή ακόμα πως είμαι κακός άνθρωπος για να μπω σ' αυτήν τη διαδικασία.
 
Άσκηση: θέλω να αλλάξω
Χρησιμοποίησε τη δήλωση "θέλω να αλλάξω" και επαναλάμβανε τη συχνά. "Θέλω να αλλάξω. Θέλω να αλλάξω".
Ύστερα άγγιζε το λαιμό σου καθώς επαναλαμβάνεις τη φράση. Ο λαιμός είναι το ενεργειακό κέντρο όπου γίνονται όλες οι αλλαγές. Αγγίζοντας το λαιμό σου συνειδητοποιείς πως βρίσκεσαι στη διαδικασία της αλλαγής.
Να δέχεσαι πάντοτε με προθυμία τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη ζωή σου. Να έχεις επίγνωση πως αυτό ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ είναι ακριβώς εκείνο που ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ περισσότερο να αλλάξεις.


 
Θέλω να αλλάξω": Η Ευφυΐα του Σύμπαντος ανταποκρίνεται πάντοτε στις σκέψεις και στα λόγια σου. Να είσαι σίγουρος πως, καθώς κάνεις αυτές τις δηλώσεις, τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν οριστικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αλλάξεις
Το να δουλεύεις με τη μέθοδο που σου προτείνω δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξεις. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που είναι εξίσου αποτελεσματικές. Υπάρχει η πνευματική προσέγγιση, η νοητική προσέγγιση και η σωματική προσέγγιση. Η ολιστική θεραπεία συμπεριλαμβάνει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Αν αγνοήσουμε έναν από αυτούς τους τρεις τομείς είμαστε ατελείς, δεν είμαστε ολοκληρωμένοι. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία από πού θα ξεκινήσουμε, αρκεί στη συνέχεια να συμπεριλάβουμε και τους άλλους τομείς.
Ορισμένοι αρχίζουν με τη νοητική προσέγγιση και κάνουν εργαστήρια ή σεμινάρια. Και άλλοι με το πνευματικό πεδίο, με διαλογισμό ή προσευχή. Όταν αρχίζεις να καθαρίζεις το σπίτι σου δεν έχει καμιά σημασία από ποιο δωμάτιο ξεκινάς.Άρχισε λοιπόν από το σημείο που σου ταιριάζει καλύτερα. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.


.
Οι άνθρωποι που συνηθίζουν στο πρόχειρο φαγητό και ξεκινούν από το πνευματικό επίπεδο, συχνά διαπιστώνουν πως αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διατροφή. Από τη συζήτηση με κάποιο φίλο ή την ανάγνωση ενός βιβλίου ή την παρακολούθηση κάποιου σεμιναρίου οδηγούνται στο συμπέρασμα πως εκείνα που βάζουν μέσα στο σώμα τους έχουν μεγάλη σχέση με την εξωτερική τους εμφάνιση ή με τον τρόπο που αισθάνονται. Το ένα επίπεδο θα οδηγήσει στο άλλο, εφόσον βέβαια υπάρχει η επιθυμία της εξέλιξης και της αλλαγής.
Δίνω πολύ λίγες συμβουλές για τη διατροφή, γιατί κατέληξα στο συμπέρασμα πως όλα τα συστήματα δε λειτουργούν το ίδιο για όλους τους ανθρώπους. Πολλά είναι τα βιβλία που αναφέρονται στη διατροφή. Ορισμένα μάλιστα γράφτηκαν από αρρώστους που περιγράφουν τα συστήματα και τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία τους. Ωστόσο όμως, όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Η διατροφή είναι ένας τομέας που εσύ θα ψάξεις να τον βρεις μόνος σου ή μπορείς να απευθυνθείς σ’ έναν ειδικό για να σε καθοδηγήσει.
 
Η δική μου προσωπική θεωρία για τη διατροφή είναι πολύ απλή. Να είσαι συνειδητός με τη διατροφή σου. Είναι σαν να προσέχεις τις σκέψεις σου. Μπορείς επίσης να μάθεις να προσέχεις το σώμα σου και τα μηνύματα που δέχεσαι όταν τρως με διαφορετικούς τρόπους.
Με την αλλαγή του προγράμματος της καθημερινής του διατροφής, το σώμα αρχίζει να αποβάλει τα υπολείμματα των συσσωρευμένων τοξινών, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις άσχημα για μία ή δύο μέρες. Το ίδιο θα συμβεί όταν πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τα πρότυπα της σκέψης σου. Οι συνθήκες της ζωής σου μπορεί για ένα διάστημα να σου δημιουργήσουν αφόρητα συναισθήματα. 


Φέρε στο μυαλό σου την εικόνα της ημέρας των Χριστουγέννων. Έχει τελειώσει το φαγητό κι έχει έρθει η στιγμή να πλυθεί το ταψί όπου ψήθηκε η γαλοπούλα. Το σκεύος είναι γεμάτο καμένα και ξερά λίπη και γι’ αυτό η νοικοκυρά το γεμίζει με μπόλικο ζεστό νερό και σαπουνάδα για να μαλακώσουν. Ύστερα αρχίζει το τρίψιμο. Τώρα η εικόνα του γίνεται απαίσια. Η όψη του είναι φρικτή. Αν όμως συνεχίσει το τρίψιμο, σε λίγο το ταψί θα μοιάζει με καινούριο.
Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και όταν τρίψεις έναν "αποξηραμένο" πρότυπο σκέψης. Αν το "μουσκέψεις" με καινούριες ιδέες, όλα τα υπολείμματα θα ανέβουν στην επιφάνεια. Γι’ αυτό απλώς να επιμένεις στα καινούρια πρότυπα και σύντομα θα έχεις ξεπεράσει τα παλιά όρια.


Άσκηση: επιθυμώ να αλλάξω


Πήρες λοιπόν την απόφαση να αλλάξεις και θα χρησιμοποιήσεις όλες τις μεθόδους που θα χρειαστούν για να το πετύχεις. Επίτρεψε μου να σου περιγράψω μία από τις μεθόδους που εγώ χρησιμοποιώ για τον εαυτό μου και τους άλλους. Πρώτα απ' όλα, στάσου μπροστά σε έναν καθρέφτη και πες στον εαυτό σου: "Επιθυμώ να αλλάξω".
Προσπάθησε να καταλάβεις τι αισθάνεσαι. Αν νιώθεις δισταγμό, αντίδραση ή απλώς ότι δε θέλεις να αλλάξεις, τότε ρώτησε τον εαυτό σου γιατί. Ποια παλιά πεποίθηση σε συγκρατεί; Μην προσπαθήσεις να μαλώσεις τον εαυτό σου. Απλώς παρατήρησε τι συμβαίνει. Στοιχηματίζω πως αυτή η πεποίθηση σού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Και αναρωτιέμαι από πού να προέρχεται. Εσύ το ξέρεις;

Είτε όμως ξέρεις από πού προέρχεται αυτή σου η πεποίθηση είτε όχι, ας κάνουμε μια προσπάθεια να τη διαλύσουμε τώρα. Πήγαινε ξανά μπροστά στον καθρέφτη, κοίταξε βαθιά τον εαυτό σου στα μάτια, άγγιξε το λαιμό σου και πες δυνατά δέκα φορές: "Επιθυμώ να απαλλαγώ από κάθε αντίσταση".
 
Σκέψου για λίγο κάτι που θέλεις να αλλάξεις στη ζωή σου, κοίταξε τον εαυτό σου στα μάτια και πες μεγαλόφωνα:
"Αναγνωρίζω πως εγώ έχω δημιουργήσει αυτή την κατάσταση και επιθυμώ τώρα να απελευθερώσω από τη συνειδητότητά μου το πρότυπο που ευθύνεται γι’ αυτήν". Πες το πολλές φορές με ακλόνητη πίστη.


Ρώτησε τον εαυτό σου αν το εννοεί πραγματικά. Πείσε τον στον καθρέφτη πως αυτήν τη φορά είσαι έτοιμος να ξεπεράσεις τα εμπόδια του παρελθόντος. Σ’ αυτό το στάδιο, πολλοί είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν, γιατί δεν ξέρουν πως να πραγματοποιήσουν αυτή την επιθυμία τους. Φοβούνται να δεσμευτούν, μέχρι να έχουν όλες τις απαντήσεις. Κι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ακόμη άντίσταση. Γι’ αυτό εσύ απλά προσπάθησε να το ξεπεράσεις.


Το σπουδαίο είναι ότι δε χρειάζεται να ξέρεις το πώς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι πρόθυμος να το κάνεις. Η Ευφυΐα του Σύμπαντος ή το υποσυνείδητό σου θα βρουν τη λύση. Κάθε σκέψη που κάνεις και κάθε λέξη που λες βρίσκουν τη σωστή ανταπόκριση. Το σημείο της δύναμης είναι η παρούσα στιγμή. Οι σκέψεις που κάνεις και τα λόγια που προφέρεις αυτήν τη στιγμή δημιουργούν το μέλλον σου
 


Το μυαλό σου είναι ένα εργαλείο

Είσαι κάτι πολύ περισσότερο από το μυαλό σου. Μπορεί να νομίζεις πως το μυαλό σου διευθύνει τα πάντα. Αυτό όμως συμβαίνει απλώς και μόνο επειδή το έχεις εκπαιδεύσει να λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Μπορείς όμως να του μάθεις να ξεχάσει τον παλιό τρόπο λειτουργίας του. Μπορείς να το επαναεκπαιδεύσεις.
Το μυαλό σου είναι ένα εργαλείο σκέψης που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως σου αρέσει. Ο τρόπος που το χρησιμοποιείς είναι μια συνήθεια και οι συνήθειες, οι οποιεσδήποτε συνήθειες, μπορούν να αλλάξουν αν εσύ το επιθυμείς ή ακόμα και όταν απλώς γνωρίζεις πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό να γίνει. Κάνε τις πολλές σκέψεις του μυαλού σου να κοπάσουν για λίγο και αναλογίσου σοβαρά την επόμενη αρχή: ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΘΥΜΩ.
 
Οι σκέψεις που "επιλέγεις" δημιουργούν τις εμπειρίες σου. Αν πιστεύεις πως είναι σκληρό ή δύσκολο να αλλάξεις μια συνήθεια ή μια σκέψη, τότε η επιλογή σου αυτή θα επαληθευτεί. Αν όμως θελήσεις να επιλέξεις τη σκέψη: "Είναι εύκολο για μένα να κάνω αλλαγές", τότε αυτή η σκέψη σου επίσης θα επαληθευτεί.




namaste