Pulse of love 10/12/2013

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ηχομασάζ και εγκυμοσύνη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της κάθε γυναίκας. Η εξέλιξή της σηματοδοτεί μια σειρά από αλλαγές πάνω στο σώμα της εγκύου, οι οποίες μέχρι το πέρας των 9 μηνών επιφέρουν μερικές φορές και πολλά προβλήματα.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει, ότι το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του άγχους καθώς και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης που παρατηρούνται στις έγκυες. Προσφέρει επίσης αποτελεσματική ανακούφιση από τα οιδήματα και τους μυοσκελετικούς πόνους, ενώ παράλληλα βελτιώνει την υγεία και την ανάπτυξη του ίδιου του εμβρύου. Υπάρχουν πολλά είδη μασάζ για εγκύους όπως το σουηδικό, το ταϊλανδέζικο, το ηχομασάζ και πολλά άλλα.



Το ηχομασάζ αποτελεί μέθοδο χαλάρωσης μέσω του ήχου και της δόνησης. Ο ειδικός χρησιμοποιεί ηχητικά κύμβαλα, τις λεγόμενες ηχογαβάθες, σε συγκεκριμένα σημεία πάνω στο σώμα. Κατόπιν, με ειδική μαλέτα, χτυπά τις ηχογαβάθες επιδέξια, ελέγχοντας τη δύναμη που ασκεί. Οι δονήσεις που προκαλούνται, βοηθούν στο να ενεργοποιηθεί η αδρανής ενέργεια, ο ήχος απορροφάται από το σώμα, διαχέεται και υπενθυμίζει στα κύτταρα τη σωστή δονητική τους δομή. Έτσι σιγά-σιγά επέρχεται βαθειά χαλάρωση.
Σκοπός του ηχομασάζ για έγκυες είναι να εκμεταλλευτεί τα ευεργετικά αποτελέσματα του ήχου, ώστε να εξομαλύνει τη δύσκολη αυτή περίοδο και να περιορίσει σημαντικά τις δυσάρεστες συνέπειες των σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι το έμβρυο, το αργότερο μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης, διαθέτει πλήρως σχηματισμένο έσω αυτί και, επομένως, μπορεί να αντιλαμβάνεται μέσω του αμνιακού υγρού όλους τους θορύβους και τους ήχους από το σώμα της μητέρας και τον έξω κόσμο.
Το ηχητικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο είναι βυθισμένο το έμβρυο, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ήχους κάθε κατηγορίας. Πάρα πολύ βασική ακουστική εμπειρία του εμβρύου είναι τόσο οι χτύποι της δικής του καρδιάς όσο και της καρδιάς της μητέρας του. Οι ρυθμικοί, επαναλαμβανόμενοι χτύποι της μητρικής καρδιάς δίνουν στο αγέννητο παιδί μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας. Το νανουρίζουν και το καθησυχάζουν. Οι ήχοι και η παλμική διέλευση του τροφοφόρου περιεχομένου του ομφάλιου λώρου ενισχύουν και διεγείρουν την αντίληψη του εμβρύου. Ακόμα αντιλαμβάνεται σαν καλπασμό το θόρυβο των εντέρων, ανακαλύπτει τη ρυθμική αναπνοή σαν ένα μακρινό απόηχο άμπωτης και πλημμυρίδας.


Μέσα σε αυτό το συνεχή και ρυθμικά επαναλαμβανόμενο «θόρυβο» αρχίζει σποραδικά να εμφανίζεται ένας καθαρότερος και πιο μελωδικός ήχος. Είναι η φωνή της μητέρας. Ο μόνος τρόπος να φθάσει ο ήχος στο αυτί του εμβρύου, μια που το τύμπανο του εμβρυϊκού αυτιού είναι εντελώς βυθισμένο στο αμνιακό υγρό και δε μπορεί να δονηθεί, είναι μέσω των οστών, δηλαδή μέσω της σπονδυλικής στήλης της μητέρας. Το έμβρυο βάζει το σώμα του σε επαφή με τη σπονδυλική στήλη της μητέρας και καθώς αναζητά τη φωνή της, κάνει ουσιαστικά την πρώτη του προσπάθεια να ακούσει προσεκτικά.
Με τις ηχογαβάθες, μέσω της μητέρας και με ηχητικό αγωγό την σπονδυλική της στήλη, διοχετεύουμε στο έμβρυο τα κατάλληλα εκείνα ηχητικά ερεθίσματα, τα οποία διεγείροντας το αυτί του παιδιού, προωθούν την ωρίμανση του νευρικού του συστήματος και του προσδίδουν αίσθηση ασφάλειας, συναισθηματικής επαφής και επικοινωνίας με τη μητέρα του
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα βιολογικά σφριγηλό μωρό με καλό μυϊκό τόνο, με μεγάλη πιθανότητα καταρχήν ενός εύκολου τοκετού, ενώ στη συνέχεια δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εύρυθμη και πιο ολοκληρωμένη εξέλιξη της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης (μπουσούλημα, ισορροπία, βάδιση, έλεγχος σφικτήρων, καλό συντονισμό κινήσεων, ανάπτυξη αδρής και λεπτής κινητικότητας, ανάπτυξη ιδιαίτερων κινητικών δεξιοτήτων, οργάνωση και εκφορά του λόγου).
Θα αναρωτιέστε γιατί οι ηχογαβάθες έχουν μια τόσο ισχυρή επίδραση πάνω στο σώμα μας, γιατί μας χαλαρώνουν, μας ανανεώνουν και γιατί έχουν πολλές φορές μια δυνατή επιρροή πάνω στη μετέπειτα ζωή των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Η απάντηση βρίσκεται στο ιδιαίτερο φάσμα ήχων των γαβαθών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιο δυνατοί τόνοι εμφανίζονται σε ομάδες κατά ζευγάρια, αυτό δημιουργεί το χαρακτηριστικό βόμβο του ήχου. Η συχνότητα αυτών των τόνων, είναι τις περισσότερες φορές χαμηλότερη από τη συχνότητα των ήχων που μπορούμε να ακούσουμε, βρίσκεται όμως στην περιοχή των περισσότερων μηχανικών συντονισμών των οργάνων και των συχνοτήτων της λειτουργικής εγκεφαλικής διέγερσης. Αυτοί οι βόμβοι διευκολύνουν τον εγκέφαλο να ελαττώσει την ταχύτητα του ρυθμού εργασίας του. Ο εγκέφαλος μεταβαίνει από την κατάσταση Βήτα στην Άλφα και ακόμα και στην περιοχή Θήτα, η οποία εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου και του βαθέως διαλογισμού.
Όταν φοβόμαστε ο εγκέφαλος βρίσκεται στην κατάσταση Βήτα. Ο φόβος συσχετίζεται με την επιθετικότητα (γρήγορα κύματα Βήτα). Οι βόμβοι της ηχητικής σύστασης των γαβαθών βοηθούν τον εγκέφαλο κατά την επιβράδυνση του ρυθμού Βήτα και τη μετάβαση στον Άλφα. Εξωτερικά αυτό γίνεται φανερό ως καθησύχαση και ανακούφιση από τους φόβους και τις εντάσεις. Αντίστοιχα φάσματα ήχου των γαβαθών ενεργοποιούν το βιολογικό πεδίο και διευκολύνουν την υπέρβαση μπλοκαρισμάτων. Επίσης δημιουργεί ανακούφιση από τους φόβους και την ντροπαλή συμπεριφορά.
Μια νέα έρευνα που έγινε από Γάλλους επιστήμονες απέδειξε ότι τα έμβρυα φαίνεται πως αποτυπώνουν στον εγκέφαλό τους, τους ήχους που ακούνε κατά τη διάρκεια της κύησης και τη θυμούνται και μετά τη γέννησή τους.
Οι χαλαρωτικοί ήχοι από τις ηχογαβάθες και η απαλή μουσική ενισχύουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη ζωντάνια και την ικανότητα ανάπτυξης του μωρού, ενώ αντίθετα οι καβγάδες μεταξύ των γονέων, οι θόρυβοι, ο εκνευρισμός και το άγχος το επηρεάζουν αρνητικά.
Από τον Γιάννη Πρινιωτάκη