Pulse of love 10/12/2013

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η φιλοσοφία της Γιόγκα

Γιόγκα είναι η στροφή προς τα μέσα. Είναι μεταβολή.
Όταν δεν κινείσαι ούτε προς το μέλλον, ούτε προς το παρελθόν, τότε αρχίζεις να κινείσαι μέσα σου, γιατί το Είναι σου είναι στο εδώ και τώρα.
Osho

Γιόγκα είναι η ένωση του Σώματος και του Πνεύματος. Η ένωση της ατομικότητας με την Θεϊκή διάνοια που ενορχηστρώνει το Σύμπαν.
Είναι η σύνθεση σώματος, νου και ψυχής μέσα από διαδικασίες που ενισχύουν τον συντονισμό του σώματος και φέρνουν την ενοποίηση σε όλα τα επίπεδα της ζωής (σωματικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό και πνευματικό.
Αυτές προσφέρουν ισορροπία, χάρη, δύναμη και εστιασμένη επίγνωση ακόμα και μέσα στο χάος και την σύγχυση που μπορεί να επικρατεί ολόγυρα. Βελτιώνουν την σωματική υγεία και την νοητική διαύγεια ενώ οξύνουν την ικανότητα της αντίληψης σε όλα τα επίπεδα.



Κάθε άσκηση που μας βοηθά να εστιάσουμε στον εαυτό μας είναι σημαντική. Με την γιόγκα επεκτείνουμε τους ορίζοντες μας και αλλάζουμε την οπτική γωνία που βλέπουμε όχι μόνο τους άλλους αλλά και εμάς τους ίδιους. Σταδιακά τα συναισθήματα και ο νους μας μεταβάλλονται, χαλαρώνουμε και βρίσκουμε πνευματική ηρεμία. Προσεγγίζουμε τον Εαυτό μας και ζούμε βιώνοντας την ΄΄αλήθεια΄΄ μας.
Η πραγματική πρόκληση της ζωής είναι να καταφέρουμε να παραμένουμε μαζί με τον εαυτό μας ενώ ταυτόχρονα επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρωπους. Να ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα διατηρώντας την αίσθηση της εσωτερικής αρμονίας.

Σε ποιους απευθύνεται  
Η γιόγκα είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη σωματική, τη νοητική ή πνευματική ανάπτυξη
Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και σωματικής κατάστασης γιατί είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί προς τα μέσα, προς την πληρότητα και την ΄΄νηνεμία΄΄. Και γεγονός είναι ότι όλοι οι άνθρωποι ψάχνουν για την εσωτερική γαλήνη επιθυμώντας να ζήσουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.  

Ο στόχος της γιόγκα   
Η υπέρβαση, είναι ο απώτερος στόχος κάθε γιόγκι. Να ξεπεράσει τα στενά όρια που έχει τοποθετήσει τον εαυτό του και να ανοιχτεί στις άπειρες δυνατότητες που του προσφέρει το Σύμπαν. Γιόγκα σημαίνει επιστροφή στον Εαυτό μας

Η γιόγκα δεν είναι θρησκεία.

Δεν έχει καμία δοξασία, δεν έχει πεποιθήσεις ούτε συγκεκριμένα τελετουργικά λατρείας και προσευχής.. Δεν είναι ΄΄πίστη΄΄ αλλά μια υπαρξιακή προσέγγιση. Επιτρέπει με ελευθερία στον καθένα να έχει τα δικά του πιστεύω για τον Θεό ενώ ταυτόχρονα τον προτρέπει να συναντήσει την θεϊκότητα μέσα του και τις άπειρες δυνατότητες του

Αποτελέσματα της γιόγκα

Η Γιόγκα έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλές παθήσεις επειδή βελτιώνει τη στάση του σώματος, αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου και δυναμώνει την λειτουργία του αναπνευστικού, του πεπτικού και του αναπαραγωγικού συστήματος.
Η θεραπεία με τη γιόγκα ουσιαστικά επιτυγχάνεται λόγω της ισορροπίας που δημιουργείται στο νευρικό και στο ενδοκρινικό σύστημα. Δύο συστήματα πολύ σημαντικά που επηρεάζουν όλα τα άλλα συστήματα και όργανα του σώματος. Ακόμη έχει αποδειχτεί ότι φέρνει θετικά αποτελέσματα σε παθήσεις όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η πίεση του αίματος, τα αρθριτικά, κ.α
Επειδή σκοπός της είναι να δυναμώσει το σώμα με στόχο να αφυπνίσει το πνεύμα στην ουσία μας οδηγεί σε ένα ανώτερο σωματικό, διανοητικό και ψυχικό σύστημα υγείας.  
Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι γιόγκα είναι:
 v Μια μέθοδος που βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.
v Ένας τρόπος τέλειας σωματικής άσκησης και ταυτόχρονα μια πηγή δύναμης και ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα
v Ένα σύστημα τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη διαχείριση του άγχους, και την βελτίωση της ευλυγισίας του Σώματος και του Νου μέχρι και την απόκτηση μιας βαθύτερης γνώσης για τον εαυτού μας (Αυτογνωσία).
v Χωρίς να είναι μια μορφή θεραπείας μπορεί να θεραπεύει «σώμα και πνεύμα»|.
v Είναι ένα πνευματικό μονοπάτι, και μια πηγή σοφίας για εκείνον που θέλει να ανακαλύψει τους θησαυρούς που υπάρχουν πέρα από τα σύνορα του ανθρώπινου νου,
v Είναι ένα μονοπάτι προς τα μέσα που μας οδηγεί προς το Όλον.

«Κυττάζοντας μέσα μας ατενίζουμε το Σύμπαν»


Γιόγκα και διαλογισμός  
Ο Διαλογισμός είναι μια απλή διαδικασία που περιγράφεται δύσκολα. Ο νους μας είναι συνεχώς σε δραστηριότητα περνώντας από την μια σκέψη στην άλλη και από το ένα συναίσθημα στο άλλο. Ο στόχος του διαλογισμού είναι να σταματήσουμε τις σκέψεις παραμένοντας στην ηρεμία και στην εσωτερική γαλήνη διευρύνοντας την κατανόηση και την συνειδητότητα μας. Να καταφέρουμε με αυτόν τον τροπο να περάσουμε στην κατασταση του «μη-νου»

«Γιόγκα είναι η κατάσταση του «μη-νου». 

 Η λέξη νους τα καλύπτει όλα. Τα εγώ σου, τις ελπίδες σου, τις επιθυμίες σου, τις φιλοσοφίες σου, τις θρησκείες σου, τις γραφές σου. κάθε τι που σκέφτεσαι είναι νους. Κάθε τι γνωστό, κάθε τι που μπορεί να γίνει γνωστό, όλα βρίσκονται μεσα στο νου. Σταμάτημα του νου σημαίνει σταμάτημα του γνωστού, σταμάτημα αυτού που μπορεί να γίνει γνωστό. Είναι το άλμα προς το άγνωστο.»
Osho